Jedan tabut za 21 žrtvu
0

U srijedu ukop 35 žrtava zločina iz Snagova

Piše: D. Brkić
Trideset pet žrtava zločina iz mjesta Snagovo kod Zvornika svoj vječiti smiraj pronaći će u srijedu 27. jula kada će biti obavljena zajednička dženaza i ukop. Riječ je o bošnjačkim žrtvama koje su strijeljanje 29. aprila 1992. godine na lokalitetu Rašidov Han.

Dženaza će se klanjati za 35 žrtava, a obavit će se ukop 14 kompletnih skeletnih ostataka, dok će jedan tabut biti namijenjen za 21 žrtvu zločina. Njihove posmrtne ostatke bilo je nemoguće pronaći, jer su nakon strijeljanja spaljeni.

Zločin koji su 29. aprila u Snagovu počinili pripadnici JNA i paravojnih formacija jedan je od najokrutnijih zločina počinjenih nad Bošnjacima u proteklom ratu. Tog kobnog dana zaroboljeno je oko 800 stanovnika Snagova na tri lokaliteta, da bi na lokalitetu Rašidov Han strijeljana grupa od 36 civila, među kojima je bilo trudnica, maloljetne djece (najmlađem je bilo dvije godine), staraca i odraslih muškaraca.

Do danas, devetnaest godina poslije, niko nije osuđen za ovaj monstruozni zločin nad civilima Bošnjacima iz Snagova. Do sada je sahranjena samo jedna žrtva ovog zločina, a zajednička dženaza 27. jula 2011. godine bit će klanjana za preostalih 35 žrtava.

U srijedu će biti pokopano 14 članova familije Krupinac, te osam članova familije Dahalić.