Alternativni studentski parlament
0

U srijedu protest "Nijedan student bez obećane karte"

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Alternativni studentski parlament organizirat će 17. februara protest "Nijedan student bez obećane karte" ispred Zemaljskog muzeja u 12 sati, nakon što se Vlada Kantona Sarajevo nije oglasila povodom njihovog projekta kojim bi, umjesto sadašnjih 33 KM za mjesečnu karta, studentima bila dostupna godišnja karta od 50 KM.

Na konferenciji za medije danas ispred Zemaljskog muzeja organizatori protesta prezentirali su ciljeve protesta, poruku premijeru Kantona Sarajevo Besimu Mehmediću kojom studenti zahtijevaju ispunjenje datog obećanja o smanjenju cijene karata, te uputili poruku javnosti da "studenti imaju pravo na svoja prava".

"Studenti prema obećanju trebaju dobiti povoljniju cijenu karti, i to je sve što mi želimo, ali ujedno ovim protestom želimo pokazati novu snagu Studentskog parlamenta i naših organizacija. Očekujemo da će veliki broj studenata prisustvovati protestu", kazao je potpredsjednik Organizacije za prava studenata na Filozofskom fakultetu (OPSFF) Samir Ramić,

Akciju Alternativnog studentskog parlamenta podržavaju brojna studentska udruženja čiji se članovi nadaju da skupa s novim rukovodstvom Studentskog parlamenta mogu učiniti mnogo više, te da će ubuduće djelovati kao jedno tijelo, što bi vodilo ka gašenju Alternativnog studentskog parlamenta.

"Na jutrošnjem sastanku smo se dogovorili da studenti neće više djelovati kao dvije struje, već da ćemo se ujediniti u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Ovu inicijativu smo pokrenuli prije mjesec dana jer nam je obećana povoljnija cijena karata, ali od toga ništa nije bilo, iako je u oktobru prošle godine premijer Mehmedić obećao povoljnije karte za studente", objasnio je Suad Cibra, jedan od predstavnika Organizacije za prava studenata Filozofskog fakulteta.