BiH
0

U srijedu nastavak pregovora Vlade FBiH i sindikata o granskom ugovoru

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pregovori o granskom kolektivnom ugovoru između pregovaračkog tima Vlade Federacije BiH, na čelu sa šefom s tehničkog nivoa Alenom Teletovićem, s delegacijom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, koju je predvodio predsjednik Salih Krušćica, započeti danas u Sarajevu, bit će, kako je dogovoreno, nastavljeni u srijedu, 15. juna.

Budući da je za oblast djelatnosti državnih službenika i namještenika nadležnost podijeljena između Vlade FBiH i kantona, federalni pregovarački tim, osim predstavnika nekoliko federalnih ministarstava, čine i ovlašteni predstavnici kantona, te su u današnjim pregovorima učestvovali kantonalni ministri pravde i financija.

Do kraja juna trebaju, kako je planirano, zajedno s Udruženjem poslodavaca FBiH, početi pregovori o ostalim granskim kolektivnim ugovorima za koje su nadležne Vlada FBiH i kantoni, kao što su sektori rudarstva, energetike, telekomunikacija, poštanskih usluga, željeznica i drugi.

Plan je Udruženja poslodavaca FBiH da, sa svoje strane, počne pregovore za djelatnosti u kojima je dominantan privatni sektor, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.