BiH
0

U srijedu konačna presuda Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću

FENA
Presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala (ICTY) u predmetu protiv bivših oficira Vojske Republike srpske (VRS) Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića bit će izrečena u srijedu 9. maja, saopćeno je iz ICTY-a.

Bivšeg komandanta Bratunačke brigade VRS-a Vidoja Blagojevića Pretresno vijeće je u januaru 2005. osudilo na 18 godina zatvora. Proglašen je krivim za saučesništvo radi počinjenja genocida, odnosno za pomaganje i podržavanje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Osim toga, proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje progona, ubistava i prisilnog premještanja Bošnjaka iz srebreničke enklave.

Dragan Jokić, bivši načelnik inžinjerije Zvorničke brigade VRS-a, osuđen je na devet godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona muškaraca Bošnjaka u Orahovcu, na vojnom poljoprivrednom dobru Pilica / Branjevo i u Kozluku.

Proglašen je krivim jer je omogućio da se inžinjerijska sredstva i osoblje koriste za kopanje masovnih grobnica za pogubljene žrtve.

Odbrana obojice optuženih, kao i tužilaštvo, podnijeli su žalbe na presudu Pretresnog vijeća.

Tužilaštvo je 9. maja 2005. podnijelo svoj žalbeni podnesak. Žalbeni podnesak Vidoja Blagojevića podnesen je 20. oktobra 2005., a treći izmijenjeni žalbeni podnesak Dragana Jokića 6. jula 2006.

Rasprava po žalbi je održana 5. i 6. decembra 2006.