BiH
11

U srijedu kolektivna dženaza za 28 ubijenih civila na području Zvornika

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na 24. godišnjicu stradanja Bošnjaka na području općine Zvornik, u srijedu, 1. juna, u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji bit će klanjana dženaza i obavljen kolektivni ukop 28 civilnih žrtava rata s područja ove općine.

Osam žrtava masovnih zločina je identifikovano, a ostalih 20 tijela bit će ukopano kao neidentifikovano.

Tijela su ekshumirana iz masovne grobnice Crni Vrh i nekoliko pojedinačnih grobnica.

"Nama nedostaju uzorci krvi porodica kako bismo mogli identifikovati posmrtne ostatke. Ovom prilikom apelujem na porodice da učine taj korak kako bi mogli barem identifikovati ostatke koje imamo", kaže sekretar Udruženja porodica ubijenih, nestalih i odvedenih sa područja općine Zvornik Hakija Smajlović.

Najmlađa žrtva koja će konačno pronaći svoj smiraj je Sead Fejzić koji je na dan ubistva imao 33 godine, a najstarija je Rahman Bećirović koji je ubijen u 71. godini.

Tabuti sa tijelima stradalih 1. juna u 10 sati bit će ispraćeni ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a dženazu namaz u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

"Ovo je prilika da pozovemo vjernike da u što većem broju dođu na dženazu namaz u 12:15 sati. Također, na umu trebamo imati da ukopavamo 20 osoba za koje se nema lično ko pobrinuti i oni su naša zajednička odgovornost", kaže glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris ef. Mustajbašić.

Na današnjoj konferenciji za medije Smajlović se osvrnuo i na procesuiranje odgovornih za počinjene ratne zločine na području Zvornika.

"Veoma smo nezadovoljni radom Tužilaštva BiH, jer je više uradilo Tužilaštvo u Beogradu, nego što su za nas same uradili sudovi u BiH. Do danas, najveći rang donesenih presuda se odnosi na Sretena Lazarevića koji je dobio devet godina zatvora i njegova dva stražara, odnosno Dragana Stanovića koji je osuđen na sedam godina zatvora i Slobodana Ostojića koji je presudom dobio zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina", naglasio je Smajlović.