BiH
0

U Srebrenicu će do 2010. biti uložen 41 milion KM

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Konferencija za razvoj Srebrenice, koja je održana 3. jula u organizaciji Općine a uz podršku Razvojnog programa UN-a (UNDP) te u suradnji s državnim i entitetskim koordinatorima, ocijenjena je veoma uspješnom i konstruktivnom, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare UNDP-a.

Konferencija koja je okupila više od devedeset učesnika, između ostalih i 17 međunarodnih institucija, rezultirala je predstavljanjem projekata usmjerenih na razvoj svih oblasti općine te konkretnim donacijama za realiziranje projekata u iznosu od 41 milion KM koji će u Srebrenicu biti uloženi do 2010. godine.

"Na konferenciji su postavljeni prioritetni projekti koji su odobreni od općinskih vlasti: projekti koji se odnose na infrastrukturu, povratak i razvoj ekonomije u Srebrenici. Ciljevi konferencije su ispunjeni, imamo jasnu predstavu o potrebama ove općine a i znamo koji donator je zainteresiran za koju oblast", kazao je zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a za BiH Stefan Priesner.

Turska, Japan i Pakistan će, kako je najavljeno, ulagati u sektor poljoprivrede ( Pakistan pet miliona USD u naturi). Za razvoj poslovnog sektora zainteresirani su SAD, Norveška i Holandija koja će za ove potrebe izdvojiti pet miliona eura. Za poboljšanje sektora pružanja socijalnih usluga novi donator Grčka će uložiti 200.000 eura dok će Kanada s dva miliona kanadskih dolara pomoći proces deminiranja općine. Evropska komisija će podržati projekte razvoja civilnog sektora dok će UNDP u suradnji s domaćim institucijama raditi na implementaciji projekata iz poslovnog sektora te će u te svrhe u naredne dvije godine biti uloženo osam miliona USD.

Podršku projektima razvoja Srebrenice dat će i domaće vlasti i to u oblastima infrastrukture i socijalne pomoći. Tako će RS izdvojiti 25 miliona KM, Vijeće ministara BiH 10 miliona, FBiH 3,5 miliona, Tuzla milion, a Brčko Distrikt 500.000 KM. U proces obnove uključit će se i KS, ali još nema podataka o iznosu koji će biti uložen u Srebrenicu.

Komentirajući završenu konferenciju međunarodni izaslanik za Srebrenicu Clifford Bond je izrazi zadovoljstvo spremnošću svih učesnika da doprinesu sveobuhvatnom napretku Srebrenice.

"Ono što su učesnici konferencije shvatili je da će se, onog trenutka kada bude potpisan ugovor o Stabilizaciji i pridruživanju s EU desiti velika promjena, velika finansiranja ne samo za Srebrenicu već i za državu BiH", istakao je Bond.

Predsjednik Koordinacijskog odbora za Srebrenicu Igor Davidović je održanu konferenciju ocijenio izuzetno važnom u procesu razvoja i obnove Srebrenice te istakao važnost ekonomskog razvoja ove općine.

Konferencija za razvoj općine Srebrenica je samo početak zajedničkih napora da se doprinese razvoju regiona. S tim u vezi najavljena je i konferencija koja će se baviti razvojem poslovnih prilika, a koja će biti održana u jesen 2007.