Pitanje predstojećih izbora
0

U Srebrenici zasjeda glavni odbor SDA

FENA
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) održava se danas u Srebrenici. Na dnevnom redu je pitanje predstojećih lokalnih izbora, s fokusom na Srebrenicu. Svih 75 prisutnih članova Glavnog odbora SDA ima jedinstven stav - da se osiguraju uslovi da lokalni izbori u Srebrenici budu legitimni.

"Svima nam je stalo da se lokalni izbori održe i u Srebrenici, ali da budu legalni. Da bi se do toga došlo, neophodno je izvršiti reviziju biračkih spiskova. Za sada je poznato da ima mnogo ljudi, čistih Srba, rođenih u Srbiji, koji nemaju nikakve veze sa Srebrenicom, nego su samo fiktivno ovdje prijavljeni. Potrudit ćemo se da imamo jednog zajedničkog kandidata i da osiguramo što veću registraciju Bošnjaka iz Srebrenice za naredne izbore. Ako ne uspijemo u svojim nastojanjima, razmišljamo i o bojkotu izbora u Srebrenici. U tom slučaju, načelnik Opštine Srebrenica bio bi Srbin. Nije ni to problem. Problem je što bi prvi čovjek Opštine bio iz političke partije koja negira genocid", izjavio je Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Šefket Hafizović, član Glavnog odbora SDA i bivši načelnik Opštine Srebrenica izjavio je da ima još vremena da se riješi problem Srebrenice.

"Nije danas dan D za Srebrenicu. Dan odluke je u oktobru. U međuvremenu, na potezu je međunarodna zajednica koja je odgovorna za ono što se desilo u Srebrenici. Međunarodna zajednica, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama ne smije dozvoliti da Srebrenica padne u ruke onih koji su ovdje počinili genocid. Dakle, svijet ima priliku i treba da se potrudi da ispravi i ne ponovi grešku od prije 17 godina", rekao je Hafizović.

Sjednica Glavnog odbora, kako je najavljeno, završava se u popodnevnim satima.

Na konferenciji za medije bit će prezentirane odluke i zaključci vezani za Srebrenicu i predstojeće lokalne izbore u ovom gradu.