BiH
8

U Srebrenici za obilježavanje 11. jula sigurnost će biti na nivou

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković danas je imao sastanak s direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzom Selimovićem i ministrom unutrašnjih poslova RS -a Radislavom Jovičićem te direktorom policije RS-a Gojkom Vasićem.

"Trebamo dati doprinos da se stvori što sigurniji ambijent za obilježavanje 11. jula. Sve policijske agencije u BiH participiraju u aktivnostima, a nosilac je MUPRS-a. Formiran je štab uz učešće svih sigurnosnih agencija u BiH. Zajednički rad, koordinacija svih aktivnosti, povjerenje međusobno garantiraju da će se i ove godine osigurati siguran ambijent za dostojanstveno obilježavanje 11. jula. Pozivam sve subjekte koji mogu da daju doprinos u tom pravcu, i da 11., 12. i 13. jula obilježavanje godišnjica na ovom području proteknu dostojanstveno", poručio je Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

"I mi bismo nekada voljeli da određeni predstavnici srpskog naroda dođu na Memorijalni centar Potočari, a posebno kada je lokalna politika u pitanju. To do sada nije bio slučaj. Ukoliko budem pozvan, odazvat ću se pozivu. Smatramo da ne postoji ništa što bi moglo ugroziti sigurnost za obilježavanje 11. jula i drugih stradanja", kazao je načenik Duraković, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će ove godine odati počast srpskim žrtvama.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Radislav Jovičić izjavio je da mu je drago da je našao zajedničku riječ s načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem.

"Svako ko krši javni red i mir, te narušava zakone ove zemlje biće uklonjen s određenog područja i nećemo dozvoliti da bilo ko i na bilo koji način naruši dostojanstvo ovoga skupa, jer znate da je ovo jako specifično područje u pogledu bezbjednosti i tih događaja, jer skup mora da bude dostojanstven i na skupu se ne može promovistai politika, niti bilo čija stranka. Mi ćemo učiniti sve da skup prođe dostojanstveno i u standardima bezbjednosti na najvišem nivou", poručio je Jovičić.