BiH
3

U Srebrenici vatrena stihija zahvatila TV repetitor na Kvarcu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vatrena stihija zahvatila je TV repetitor na brdu Kvarc iznad Srebrenice i od jutros Srebreničani nemaju radio i tv signala.

Na radiju nema niti jednog signala, a na TV-u nema programa RTRS-a i BN-a. Niko od zvaničnika u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici i ekipi Šumskog gazdinstva „Drina“, koji su na terenu, nije mogao potvrditi da li je požar uništio uređaje na TV repetitoru.

Požar je vidljiv iz centra grada, vatreni i dimni stub stalno se uvećava. Neki mještani Srebrenice su noćas čuli detonacije jer je vatrena stihija zahvatila i područje na kojem ima zaostalih mina.

Vatrogasci i dežurna ekipa Šumskog gazdinstva „Drine“ izašli su i jutros na teren i pokušaće lokalizirati požar. Osim na Kvarcu, požar se širi i u naselju Zalazje.

„Pokušavamo spriječiti širenje požara prema naseljima. Nažalost, naše mogućnosti su male jer se radi o nepristupačnom i miniranom terenu“ izjavio je za Agenciju FENA Izet Suljanović, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice iz Srebrenice.

Gašenje ovih požara jedino je moguće iz vazduha i u Srebrenici se nadaju da će helikopter EUFOR-a, koji je juče djelovao na području općine Bratunac, danas pomoći u neutralisanju vatrene stihije u Srebrenici.