Odbrana Milorada Trbića
0

U Srebrenici se dogodio genocid bez učešća Trbića

FENA
Odbrana Milorada Trbića usprotivila se izvođenju dodatnih dokaza Tužilaštva BiH kojima se dokazuje da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Branilac Milan Trbojević je rekao da je “nesporno da se u Srebrenici dogodio genocid”, ali da svjedoci nemaju saznanja o Trbiću, javio je danas BIRN-Justice Report.

“Opće je poznato da je Međunarodni sud pravde okvalifikovao te zločine kao genocid. Dakle, pravna dilema je riješena. Ostaje samo da dokazujemo šta Trbić zna, a ovi svjedoci nemaju nikakva saznanja o tome”, kazao je Milan Trbojević, Trbićev branilac.

Na upit Davorina Jukića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, Trbić je potvrdio da je i njemu poznato da se u Srebrenici dogodio genocid, ali da on o tome “ništa ne zna”.

“Ja nemam veze s tim događajima, niti sam učesnik u tim radnjama”, rekao je Trbić.

Milorad Trbić, bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid i učestvovanje u prisilnom preseljenju i pogubljenju Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Nakon ovakvog obrata u sudnici, tužilac Kwai Hong Ip je zatražio dodatno vrijeme kako bi pripremio Odbrani “prijedlog o nespornim činjenicama”, a nakon čega bi Tužilaštvo “odustalo od određenih svjedoka”.

Sudsko vijeće je na ovom ročištu zatražilo da Tužilaštvo sve podneske za dodatne svjedoke i dokaze objedini u jedan dokument koji će biti “jasan, precizan i razumljiv”.

“Sud je zaprimio zaista veliki broj podnesaka za izvođenje dodatnih dokaza, međutim zbog čestog pozivanja na ranije podneske oni su teško razumljivi. Stoga nalažemo Tužilaštvu da ih sve objedini u jedan koncizan prijedlog”, rekao je Jukić.

Razmatran je i prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora Trbiću, kojem se Odbrana usprotivila.

“Smatramo da nema razloga za daljnje produženje pritvora. Međutim, s obzirom na to koliko traje ovaj slučaj i sam pritvor, nećemo se žaliti, nego ćemo samo čekati kraj slučaja i presudu”, rekao je Trbojević.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. novembar.