BiH
0

U Srebrenici sastanak povodom najava da će 14. marta početi kolektivno iseljavanje Bošnjaka

FTV
U Srebrenici će danas biti održan sastanak koji je organizovao načelnik te opštine Abdurahman Malkić, javila je FTV. Povod je proglas Inicijativnog odbora za iseljenje Bošnjaka povratnika iz tog grada.

U proglasu, taj odbor je svjetske i domaće institucije upozorio na teško stanje u Srebrenici i najavio da će 14. marta početi kolektivno iseljavanje Bošnjaka, ako ne počne rješavanje njihovih zahtjeva, među kojima je i dodjela posebnog statusa tom gradu.

Članovi Inicijativnog odbora, Bošnjaci povratnici u Srebrenicu, tvrde da se u tom gradu ne može živjeti i da su oni izloženi prijetnjama, ucjenama, te privođenjima u policiju.

Srebreničani su ranije saopštili da im niko iz Vlade Republike Srpske još nije dao nijedan finansijski grant kojim bi bio podržan povratak Bošnjaka u Srebrenicu, navodeći kao primjer da mnogi od njih nemaju u kućama ni električnu energiju.

Kako je najavljeno, sastanku u Srebrenici prisustvovaće članovi Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, predsjednici SDA i SDP-a, Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija, kao i ambasadori nekih zemalja. Zvaničnici Republike Srpske saopštili su da neće prisustvovati sastanku.