Reagovanje SDU
0

U Srebrenici nadahnuti govori, a Mladić još na slobodi

FENA
I ovog 11. jula, dana ukopa 775 srebreničkih žrtava ubijenih u proteklom ratu i obilježavanja 15-te godišnjice njihovog stradanja, slušali smo nadahnute govore visokih zvaničnika dok je najodgovorniji za srebreničku tragediju Ratko Mladić još na slobodi, rečeno je u saopćenju rukovodstva Socijaldemokratske unije BiH (SDU).

Ukop obavljen u Memorijalnom centru Potočatari, kao i na svaku godišnjicu ovog stravičnog zločina protekao je u prisustvu visokih međunarodnih delegacija, stranih ambasadora, BiH političkih zvaničnika i visokih dužnosnika međunarodne zajednice.

Od visokih izaslanika predstavnika međunarodne zajednice, Evropske unije i SAD-a, slušamo nadahnute govore u kojima se poziva na toleranciju, mir i zaborav, kao i to da je ljudski opraštati, dok je glavnokomandujući generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić slobodan, navedeno je u saopćenju.

U porukama koje se u okviru govora stranih zvaničnika u Potočarima odašilju prema bh. javnosti stalno se potencira ispravljanje rezultata genocida kao imperativ motiva angažiranosti međunarodne zajednice u BiH, dok se istovremeno glavni rezultat tog genocida Republika Srpska, zarad nekih većih međunarodnih interesa održava u životu kao administrativna teritorija - entitet samo jednog naroda, jedne političke volje i jednog vođe.

Ovakvo stanje koje proizvodi međunarodna zajednica u svom odnosu prema državi BiH, predstavlja krajnje licemjeran odnos prema žrtava genocida i njihovih porodica koje još uvijek tragaju za ostacima svojih najmilijih, dok se istovremeno u entitetu Republika Srpska počasne povelje dodjeljuju osuđenim ratnim zločincima i onima kojima se trenutno sudi pred Haškim Tribunalom.

SDU BiH apelira na međunarodnu zajednicu da učini sve da se rezultati genocida počinjenog u BiH, ne samo u Srebrenici nego širom BiH, izbrišu na način da se utvrdi istina i pravda, jer bez istine i pravde nema opraštanja, nema tolerancije i suživota, nema zajedničke i bolje budućnosti za BiH i njene građane, kaže se na kraju saopćenja SDU BiH.