BiH
0

U Sokocu obilježena godišnjica od početka agresije na Bihać

FENA
Manifestacijom "Stazama čete Sokolac" danas je u toj bihaćkoj mjesnoj zajednici prigodno obilježena 22. godišnjica od početka agresije na općinu Bihać, 12. juna ratne 1992. godine.

Obilježavanju su pored preživjelih članova te čete i brojnih mještana, prisustvovali predstavnici kantonalne i općinske vlasti, te boračkih organizacija.

Prisjetili su se na dane otpora agresoru ratne 1992. Mještani Sokoca, Golubića i Dobrenice organizirani u jedinice Teritorijalne odbrane (TO) pružili su otpor srpskim agresorskim snagama, a na današnji dan pale su i prve žrtve agresije - Arif Žerić i Zijad Topić.

Bila je ovo prilika da se delegacije Kantona i općine polaganjem cvijeća i odavanjem počasti još jednom prisjete njihove žrtve, jer su za odbranu BiH na ovom mjestu položili svoje živote.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača ukazao je na značaj tog događaja, kojim je otpočeo krvavi rat na ovim prostorima u kojem su, iako nenaoružani i slabo opremljeni, hrabri borci uspješno odbranili svoj prag.

Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević kazao je da 22 godine nakon početka agresije na našu državu, svi oni koji su se za nju borili zaslužuju bolju i funkcionalniju državu, te da se hitno mora poraditi na novom zapošljavanju, prije svih bivših boraca.