Tužilaštvo BiH
0

U slučaju Kličković i ostali svjedok vodio ratne bilješke

FENA
Milan Vojinović, svjedok odbrane Gojka Kličkovića, ispričao je danas pred vijećem Suda BiH da je u ratu vodio bilješke o dešavanjima u Bosanskoj Krupi te da je evidentirao većinu sastanaka održanih s prvooptuženim i drugim članovima Srpske demokratske stranke (SDS), prenosi BIRN-Justice Report.

Odbrana je svjedoku u sudnici prezentirala ovaj dnevnik, između ostalog i bilješku o sastanku održanom 7. maja 1992.

Kako je Kličković pojasnio, istog dana donesena je odluka Ratnog predsjedništva o organizovanju i načinu rada Srpske opštine Bosanska Krupa, te je u njoj navedeno da su članovi Ratnog predsjedništva Kličković, Miroslav Vještica, Mladen Drljača, Vojinović i Milan Štrbac.

  • To je bio radni dogovor, a ne sastanak Ratnog predsjedništva. Ja sam 2008. godine prvi put vidio tu odluku i saznao da sam član Ratnog predsjedništva. Mi nikada u tom sastavu nismo imali sastanak, niti je ko rekao da je to Ratno predsjedništvo, kazao je Vojinović.

Tužilaštvo BiH tereti Kličkovića, Drljaču te Jovana Ostojića za ubistva, zatvaranja, prisilna preseljenja, mučenja i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom počinjene u Bosanskoj Krupi tokom 1992. godine.

U optužnici se navodi da je Kličković bio i predsjednik Ratnog predsjedništva, te se s Drljačom, Vojinovićem, Vješticom i drugim članovima SDS-a tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Kličković je u sudnici kazao da je u dnevniku svjedoka Vojinovića evidentirano "18 sastanaka" te da je on (Kličković) bio prisutan na 17, Vještica na 16, a Mladen Drljača na 14 sastanaka.

Suđenje se nastavlja 27. januara.