BiH
0

U skupštinskim klupama u Bos. Grahovu nema nijedne žene

SRNA
Bosansko Grahovo jedna je od rijetkih sredina u BiH u čijim skupštinskim klupama ne sjedi nijedna žena, dok je u susjednom Drvaru mjesto načelnika opštine u dva mandata povjereno ženi.

Situaciju u parlamentu u Bosanskom Grahovu Dragoljub Đurić tumači patrijahalnim mentalitetom koji se teško i sporo mijenja, ali kaže da bi bilo mnogo zanimljivije da je među 15 odbornika bar jedna žena.

Predsjednica Udruženja građanki "Grahovo" Danka Zelić smatra da su neophodne izmjene Izbornog zakona kojim bi bio obezbijeđen veći politički angažman i uticaj pripadnica ljepšeg pola.

"Dok se to ne dogodi, a čini se da u skorije vrijeme neće, žene u Bosanskom Grahovu ostaće po strani lišene mogućnosti da aktivnije učestvuju u političkim dešavanjima u ovoj zapadnokrajiškoj opštini", kaže Zelićeva i dodaje da je u ovoj opštini samo u jednom mandatu žena bila odbornik.

Prema njenim riječima, možda se i na ovim prostorima desi preokret kao u susjednom Drvaru gdje su građani i drugi načelnički mandat povjerili Anki Papak - Dodig.

Predsjednica drvarskog Udruženja građanki "Lasta" Živana Sabljić kaže da bi članice udruženja voljele kada bi žene preuzele aktivniju ulogu u političkom životu slijedeći primjer načelnice opštine Anke Papak-Dodig.

Sabljićeva ističe kako u narednom periodu mnogo više pažnje treba posvetiti sprovođenju Zakona o jednakosti polova koji se u praksi ne poštuje.
Prema evidenciji Biroa za zapošljavanje u Drvaru, 550 žena traži posao, dok zaposlene nemaju mogućnost da napreduju, rade poslove za koje su prekvalifikovane, ne ostvaruju osnovna radnička prava kod privatnih poslodavaca, rade na crno.