BiH
1

U Skupštini RS teške optužbe i odstupanje od teme

FENA
Teške optužbe između predstavnika Vlade i poslanika vladajuće stranke s jedne i opozicije s druge strane, kao i na momente potpuno neprimjereni istupi za zakonodavni dom, obilježili su drugi dan rasprave o ekonomskoj politici RS-a za 2013.godinu

U višesatnoj burnoj prepirci i brojnim replikama poslanici su se najmanje držali teme.

Salve optužbi bile su usmjerene najviše na to kako je i šta pozicija i opozicija radila u proteklom periodu, a nije ih bila pošteđena ni predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Iz SDS-a, PDP-a i Demokratske partije čule su se kritike da vlast ne nudi mjere za izlazak iz teške ekonomsko-socijalne situacije, da je prezadužila entitet zbog čega se sada "krešu" plaće budžetskim korisnicima, dok su iz vladajuće stranke tvrdili da su ciljevi ekonomske politike dobro osmišljeni da bi se stabilizirala ekonomska situacija u RS-u.

Da bi negirali kritike, u raspravu se uključivao i jedan broj ministara, što je izazvalo dodatne replike, pa čak i lične optužbe.

Ponovo su se čule i kritike na činjenicu da sjednici ni danas, kao ni sinoć, ne prisustvuje entitetski premijer RS-a Aleksandar Džombić.

Nakon brojnih replika, poslanica DNS-a Spomenka Stevanović je zatražila jednosatnu pauzu.

U nastavku zasjedanja, nakon što se okonča rasprava o ekonomskoj politici za koju je prijavljen veći broj poslanika, bit će riječi i o Prijedlogu budžeta RS-a 2013. godinu, kao i zakonima kojima će biti smanjene plaće budžetskim i fondovskim korisnicima RS-a.

Vlada RS-a predložila je za narednu godinu budžetski okvir u iznosu od milijardu i 945 miliona KM, a najveća ušteda, od 56 miliona KM, ide na račun zarada u policiji, pravosuđu, javnoj upravi i prosvjeti.