BiH
0

U Skupštini RS suprotstavljeni stavovi o rebalansu budžeta

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Suprotstavljeni stavovi vladajuće stranke i opozicije obilježili su današnju raspravu u Narodnoj skupštini RS-a o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, čije usvajanje u bh. entitetima je jedan od uvjeta da BiH dobije novi kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Premijer RS-a Aleksandar Džombić navodi da neće biti smanjenja penzija i plaća, te da je opozicija zato i nervozna, jer je tvrdila suprotno, kao ni da u pismu namjera triju vlada u BiH MMF-u nema ništa skriveno.

Džombić je još dodao da su neopravdani zahtjevi opozicije da se ne uzimaju novi krediti, a da se istovremeno ne smanjuju socijalna davanja.

„To ne može“, kazao je on i dodao da bi RS osigurala i „alternativno finansiranje“, ukoliko izostane aranžman s MMF-om.

Entitetski premijer je još kazao da nije „samo RS“ u problemima te pozvao poslanike da „malo čitaju novine“.

S druge strane, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Zoran Latinović upozorio je da je vrijeme da Vlada RS-a „ozvaniči recesiju kao aktuelno stanje u ekonomiji RS-a“ i na osnovu toga donese paket antirecesionih mjera.

„Rebalans budžeta je posljedica potrebe da se zaključi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom jer smo na to primorani kada imamo pad svih prihoda, pad izvoza i cijeli niz negativnih pokazatelja“, rekao je Latinović ističući da je ovakvo stanje rezultat opredjeljenja Vlade RS-a da se bavi kozmetičkim, a ne strukturalnim reformama.

„Ako se ovako nastavi Vlada će biti grobar privrede i finansija u RS-u“, rekao je Latinović i apostrofirao katastrofalno stanje u agraru.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da izmjene koje su predviđene rebalansom ovogodišnjeg budžeta „nisu krupne, već kozmetičke“.

On se osvrnuo i na Pismo namjera vlada u BiH prema MMF-u, ističući da je iz tog dokumenta vidljivo da se Vlada RS-a nije obavezala na uštede prema socijalnim kategorijama i borcima.

Međutim, opozicija je na ove tvrdnje Mazalice konstatirala da „nema besplatnog sira, osim u mišolovci“.

Nakon Džombićevog izlaganja uslijedile su nove kritike opozicije, te su pozvali entitetskog premijera da odgovori zašto RS ponovo zadužuje i pristaje na uštede tek kada to traži MMF, kao i na obavezu da zamrznu plaće u naredne dvije godine i izmijene određeni zakoni.

Na današnjoj sjednici Skupštine predstavnici Vlade su tvrdili da su za pet miliona povećali izdvajanja za vjerske zajednice, jer se "zna gdje se narod okuplja".

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je također branio i dodatna izdvajanja za javne medije u RS-u tvrdnjom da se to mora uraditi, jer se "zna kako neki drugi mediji izvještavaju".