BiH
0

U skupštini RS-a danas predstavljanje SSP-a

FENA
Usvajanjem informacije o privatizaciji preduzeća iz oblasti naftne industrije RS-a sinoć je u Banjoj Luci prekinuta sjednica Narodna skupštine RS-a, a u današnjem nastavku direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić predstavit će poslanicima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom.

Informacija o privatizaciji preduzeća iz oblasti naftne industrije RS-a odnosi na prodaju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog "Petrola“ ruskoj kompaniji "Zarubrežnjeft“, odnosno "Njeftegaznlkor“.

Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Slobodan Puhalac rekao je da Aneks na Ugovor o prodaji akcija preduzećima naftne industrije RS-a, koji je Vlada sa ruskim kupcem potpisala, 6. juna, ne mijenja ni obim ni principe reguliranja obaveza ugovornih strana, nego precizira način njihovog izmirenja.

Puhalac je rekao da su izvršene pripreme za rekonstrukciju postrojenja brodske Rafinerije nafte, obezbijeđena sredstva za finasiranje tog posla, a proizvodnja bi trebalo da počene u oktobru mjesecu.

Od je dodao da je od 16,9 miliona KM, koje je do 6. juna ruski kupac prebacio na račune Rafinerije, isplaćene plaće i doprinosi zaposlenim.

Brojne kritike na ugovor o prodaji naftne industrije uputili su poslanici opozicije, dok se u raspravu osim jednog nisu uključivali poslanici vladajućih stranaka.

Poslanik SNSD-a Đorđe Kojić rekao je da je Informacija o prihvatizaciji naftne inudstrije dobra, da je Vlada RS-a uradila dobar posao i da radnicima u sva tri preduzeća treba poslati jasnu poruku da će imati gdje da rade, za razliku od naftnih industrija u okruženju od kojih su neke propale.

Šef poslaničkog Kluba SDS-a Borislav Bojić je podsjetio na brojna odlaganja rokova u kojima je trebalo da počne proizvodnja u brodskoj Rafineriji, navodeći da i sada imamo novu najavu da će do toga doći u oktobru mjesecu ove godine.

Upitao je i ko je odgovoran za to, te zašto skupštinskoj raspravi ne prisustvuje premijer RS-a Milorad Dodik koji je i potpisao ugovor o prodaji, kao ni drugi ključni ljudi u tom poslu.

Bojić je kazao i da se ne zna ko je stvarni kupac Rafinerije nafte, dok je njegovo stranački kolega Mladen Kršić rekao je da ugovor nije dobar, jer Vlada RS-a plaća dugove brodske Rafinerije nafte, a da se još ne zna koliki će to tačno iznos biti na kraju.

"Potpisali smo nešto i izgleda kao da smo to dali nekome džaba“, rekao je Kršić te dodao da mu se čini da će Vlada platiti ruskom kupcu više nego što je dobila prodajom naftne industrije RS-a.