Derventa
0

U školu bez straha

FENA
"Ministarstvo prosvjete i kulture će se pobrinuti da učenici dolaze u školu sa zadovoljstvom, a ne sa strahom", rekao je danas resorni ministar Anton Kasipović prilikom posjete Stručnoj školi za radnička zanimanja u Derventi.

Kasipović je razgovarao s direktorom Škole Slobodanom Jamedžijom i s učenicima o nedavnom incidentu u ovoj školi, kada su trojica učenika pretukla svog druga u radionici te škole te sve snimali mobilnim telefonom.

Zahtijevao je da pedagog škole, porodice, Centar za socijalni rad i svi oni koji mogu pomoći daju svoj doprinos na saniranju posljedica ovog nemilog događaja, ali i da se u školi radi preventivno kako bi se spriječilo vršnjačko nasilje, saopćeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

"Insistiram da direktor škole stavi svoj mandat na raspolaganje, da provjeri svoj kredibilitet, da provjeri svoj autoritet sa Savjetom učenika, sa Savjetom roditelja, nastavničkim kolektivom i svim kompetentnim u školi”, rekao je Kasipović.

Naveo je i da ne želi prejudicirati te donijeti rješenje "lomeći preko koljena", ali želi da sve strukture u ovoj školi provjere da li direktor ima autoritet da dalje obavlja taj posao.

"Ministarstvo će iz dana u dan pratiti sve što se dešava u ovoj školi i nećemo prezati ni od jedne mjere da se uspostavi normalan proces i da se spriječe ovakve situacije. Zahtijevam, prije svega, da se prvi i najodgovorniji čovjek za ovu školu, a to je direktor Škole provjeri kako njegove kolege, kako njegovi učenici, kako roditelji njegovih učenika gledaju na ukupno njegovo poslovanje", istakao je ministar Kasipović.

Ministarstvo prosvjete i kulture će osigurati sredstva za nadzor u svim radionicama, gdje učenici provode praktični dio nastave.

Kasipović je dodao i da ga naročito brine da sve posljedice nedavnog događaja ne završe samo na učenicima jer je problem vršnjačkog nasilja mnogo širi.

"Mislim da je ovdje važno da se pokrenu disciplinski postupci protiv svih koji su znali, mogli znati i trebali spriječiti da se desi ono što se desilo", rekao je ministar prosvjete.

Direktor Stručne škole za radnička zanimanja u Derventi Slobodan Jamedžija upoznao je ministra o svim detaljima incidenta u ovoj školi.

Tri učenika koja su odgovorna za incident isključena su iz nastave.

Jedan od njih više ne dolazi u školu i nije se ni žalio. Druga dva učenika podnijela su žalbu Školskom odboru. Oni pohađaju nastavu dok Školski odbor ne donese konačnu odluku.

"Što se tiče nastavnog osoblja, za koje smatram da snose dio odgovornosti, protiv njih je pokrenut disciplinski postupak i taj proces će biti doveden dokraja", potvrdio je direktor Jamedžija.