BiH
140

U školskom dvorištu u Stocu postavljen vjerski spomenik, roditelji traže njegovo uklanjanje

Piše: N. Novalić
(Foto: Facebook)
U dvorištu osnovne škole na Hodovu u Stocu prije nekoliko dana postavljen je kip Gospe što je izazvalo nezadovoljstvo dijela roditelja koji traže uklanjanje vjerskih simbola iz dvorišta škole.

Područna škola na Hodovu, kao dio Osnovne škole Crnići, jedna je od škola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojima se nastava odvija po principu "dvije škole pod jednim krovom". Osnovnu školu pohađaju i bošnjačka i hrvatska djeca, s tim da na nastavu idu odvojeno.

Katolička crkva nije učestvovala

Kip Gospe je u dvorištu škole osvanuo svega nekoliko dana prije početka nove školske godine. Roditelji učenika koji pohađaju ovu školu već su pisali nadležnim institucijama sa zahtjevom da se uklone vjerski simboli iz dvorišta škole. No, do danas spomenik nije uklonjen.

Demir Mahmutćehajić, vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Stolac, kaže da, prema njegovim informacijama, Katolička crkva nije odobrila niti na bilo koji način učestvovala u postavljanju ovog spomenika.

"Asim ef. Bajrić, imam na Rotimlji, mi je prenio da mu je lokalni župnik potvrdio da Katolička crkva nije učestvovala u podizanju tog spomenika. Prema njegovim navodima, radi se o samovolji ljudi koji tu žive ali uz suglasnost općinskog načelnika Stjepana Boškovića", navodi Mahmutćehajić.

On dodaje da je podizanje ovog spomenika izazvalo velike tenzije u Stocu.

"Bio sam na licu mjesta i, kako ja vidim, radi se o smišljenoj provokaciji, jednoj predizbornoj igri s ciljem stvaranja tenzija. Koliko ja znam, Katolička crkva taj spomenik nije blagoslovila i sad se pokušava političkim aktivnostima ukloniti", navodi Mahmutćehajić.

Traži se uklanjanje

Prema njegovim navodima, direktnu odgovornost za postavljanje i neuklanjanje spomenika snosi i kantonalni ministar obrazovanja Zlatko Hadžiomerović (SDA).

"U njegovoj nadležnosti su objekti u kojima se obavlja nastava, a spomenik je direktno u dvorištu škole", navodi Mahmutćehajić.

Do sada su, pored roditelja, reagirali i iz SDA i Muftijstva mostarskog.

"Općinski odbor SDA Stolac smatra da postavljanje kipa Gospe u dvorištu multietničke škole za rezultat ne može imati ništa drugo do diskriminaciju jednog dijela učenika i da taj čin predstavlja povratak u neka ranija vremena. Također, smatramo da se na ovaj način želi isprovocirati sve one koje ovaj čin diskriminira i na taj način postići određene političke ciljeve godinu dana prije lokalnih izbora", navodi se u saopćenju Općinskog odbora SDA Stolac.

Iz Muftijstva mostarskog kažu da je postavljanje ili isticanje vjerskih simbola i obilježja u multietničkim školama neprihvatljiv i drzak čin zloupotrebe javnog prostora, te izazivanje vjerske i nacionalne isključivosti i netolerancije prema drugom i drugačijem.

"Ovaj čin predstavlja direktni atak na malobrojnu povratničku populaciju koja je uspjela ponovo organizovati život u svojim prijeratnim domovima promovišući dobre komšijske odnose, suživot i mir", navodi se u saopćenju.

Iz Muftijstva mostarskog traže od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, OSCE-a, Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i svih relevantnih subjekata da poduzmu sve neophodne mjere da se ukloni vjerski simbol kojemu tu nije mjesto osiguravajući svima jednakopravnost u obrazovanju.