BiH
2

U školama u KS bit će postavljeni detektori metala

FENA
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas na sjednici jednoglasno Akcioni plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom, a koji se odnosi na period 2014.- 2016. godina.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećana je u obraćanju zastupnicima rekao da predložene aktivnosti proizilaze iz iskustava svakodnevnih poslova i zadataka nadležnih ministarstava, ustanova, institucija, organizacija civilnog društva, i pojedinca zainteresiranih za ovu problematiku.

Za provođenje Akcionog plana planirano je da se u budžetima resornih ministarstava izdvoji 1.564.800 KM, a zastupnici i ministar su saglasni da su ova sredstava nedovoljna, iako je ministar Pećanac naglasio da će biti izdvojena samo za konkretne projekte koji će imati učinke.

Pećanac smatra da će se ovim dokumentom animirati i druge institucije da se brinu o ovom problemu među kojima je šest ministarstava, javne ustanove i druge institucije te očekuje značajan rezultat u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva.

Akcioni plan predviđa uvođenje i detektora metala u škole što zastupnici također smatraju dobrim potezom, a iznesen je i podatak da statistike govore da je uvođenjem detektora smanjena maloljetnička delinkvencija.

Planom je predviđena i nabavka pasa obučenih za pronalazak droge što je MUP već učinio te su obučene i osobe koje će raditi s maloljetnim prijestupnicima i žrtavama maloljetnih počinilaca.

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Nedžad Fazlija smatra da je plan dobro polazno rješenje iako ima manjkavosti te ističe da nijedan akcioni plan ne može spriječiti kriminal na ulicama zbog čega je potrebno uključiti i druge instance u rješenje ovog problema.

Budući da je planom predviđena izgradnja i različitih sportskih objekata, Fazlija kaže i da će problem biti plaćanje članarina sportskim klubovima.

Predsjednik Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Kenan Ademović kaže da je Akcioni plan početak za rješenje ovog pitanja koje je goruće, ali ostavljen je i prostor da se on poboljšava.

Akcionim planom su određeni ciljevi koji će se realizirati, a predviđeno je i da Vlada Kantona Sarajevo formira tim za implementaciju Akcionog plana koji će pratiti realizaciju akcionog plana, informirati Vladu i izvještavati jednom godišnje Skupštinu KS-a.