BiH
0

U SIPA-i zaposleno 70 policijskih službenica

SRNA
Polcijska službenica SIPA-e Kristina Jozić
Polcijska službenica SIPA-e Kristina Jozić
Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goran Zubac rekao je da je u SIPA-i trenutno zaposleno 70 policijskih službenica, što je 12,7 posto od ukupnog broja ovlaštenih službenih lica u ovoj agenciji.

On je najavio da će se u budućem periodu raditi na povećanju tog broja, u skladu sa obavezama iz Akcionog plana za provođenje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 “Žene, mir i sigurnost" u BiH, saopšteno je iz SIPA-e.

Zubac je rekao da policijske službenice SIPA-e imaju njegovu podršku, kao i da podržava sve aktivnosti udruženja "Mreža žena policajaca“, čije su se članice danas u Sarajevu sastale sa policijskim službenicama Sipe i predstavile im dosadašnje aktivnosti udruženja.

Cilj sastanka bio je i uključivanje više policijskih službenica SIPA u ovo udruženje.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkom radu na ispunjavanju ciljeva udruženja radi poboljšanja integriteta i statusa policijskih službenica u agencijama za provođenje zakona.

Početkom 2012. godine zvanično je registrovano udruženje "Mreža žena policajaca“, sa sjedištem u Sarajevu, koje okuplja policijske službenice iz 15 policijskih agencija u BiH.

Cilj Udruženja je promocija rodne ravnopravnosti i demokratskih principa u radu policije, sa akcentom na zaštiti prava policijskih službenica, obezbjeđivanju ravnopravnog statusa i povećanju broja žena u policijskim strukturama generalno, a posebno na rukovodećim pozicijama.