BiH
0

U septembru izgradnja nove kanalizacione mreže ispod Višegradske kapije

FENA
Stanovnici vratničkog naselja ispod Višegradske kapije, nakon više godina dobit će priključnu kanalizacionu mrežu na postojeću fekalnu kanalizaciju.

Projekt je izradila firma ES Hydrotehnics d.o.o. iz Sarajeva, a bile su potrebne i određene korekcije i dorade, a radovi na izgradnji nove kanalizacione mreže trebali početi u septembru.

Time će Općina Stari Grad Sarajevo riješiti dugogodišnji problem građana koji, od izgradnje kuća na tom dijelu, nemaju riješeno pitanje kanalizacionih cijevi i odvoda.

U tom naselju koje se nalazi na samoj litici, ima više od 30 domaćinstava i svi postojeći objekti imaju riješeno vodosnabdijevanje iz gradske javne vodovodne mreže, ali nema izgrađene gradske javne kanalizacione mreže.

Na javnu gradsku kanalizacionu mrežu bit će priključeno oko 30 domaćinstava i postavljeno više od 250 metara kanalizacionih cijevi.

Ponuđeno rješenje predviđa umrežavanje domaćinstava pojedinačnim priključcima na dva odvojena voda prema javnoj gradskoj kanalizacionoj mreži. Zbog zahtjevnosti trase, radit će se i posebni šahtovi za usporavanje dinamičkog udara.

Rok predviđen za završetak radova je 39 kalendarskih dana, a vrijednost investicije, koju finansira Općina Stari Grad, je 138.792 KM, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Općine Stari Grad Sarajevo.