BiH
0

U septembru Drugi sarajevski polumaraton

FENA
Povodom organizacije Drugog sarajevskog polumaratona, koji će se pod motom “Uključi me!”, održati 21. septembra na Dan bez automobila danas je u zgradi Grada Sarajeva održana pres-konferencija.

U saradnji s Ambasadom Republike Francuske u BiH, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Udruženjem Marathon, Atletskim savezom BiH, atletskim klubovima Bosna i Slavija, i drugim partnerima, Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo bit će domaćini ove trke duge 21,097 kilometara.

Na pres-konferenciji novinarima su se obratili gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab i zamjenik ambasadorice Republike Francuske u BiH Alain Roche, koji su i potpisali Memorandum o partnertstvu u realizaciji ove manifestacije.

Na pres-konferenciji su također bili prisutni Josip Jurišić, zamjenik gradonačelnice Sarajeva i predsjednik OO polumaratona, Erol Mujanović, predstavnik UG „Sarajevo Marathon“, Dragomir Čabrilo, AK „Slavija“ i direktor trke, te Islam Đugum, predstavnik AK „Bosna“.

"Za ovogodišnji polumaraton odabrali smo slogan 'Uključi me', što odražava njegovu socijalnu dimenziju. To je poziv sportistima, ali i svim građanima da u što većem broju učestvuju u ovoj manifestaciji“, istakla je gradonačelnica Semiha Borovac podsjećajući da je u prošlogodišnjem polumaratonu ostvaren izvanredan uspjeh u promoviranju fizičke aktivnosti i bavljenja sportom, i što najviše raduje, došlo je do povećanja interesa mladih za redovno bavljenje različitim atletskim disciplinama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović izrazio je nadanje da će i ovogodišnji polumaraton biti jednako uspješan kao i prošlogodišnji, te da će lista učesnika biti uvećana, a cilj je da sarajevski polumaraton postane jedna dobra tradicija.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab naglasila je kako će ovo biti veliki događaj za sve ljude kojima je potrebna socijalna uključenost, a prema UNDP-ovom Izvještaju o humanom razvoju (NHDR 2007) više od 50 posto populacije u BiH je, na jednoj ili više osnova, isključeno od glavnih društvenih tokova te na taj način spriječeno u uživanju osnovnih socijalnih, političkih i kulturnih prava.

Zamjenik ambasadorice Republike Francuske u BiH Alain Roche podsjetio je da ovaj polumaraton ima veliku važnost na socijalnom, sportskom i političkom planu, te je zbog toga i ove godine podržan od Francuske ambasade.

Josip Jurišić, zamjenik gradonačelnice Sarajeva i predsjednik OO polumaratona dodao je da ovim događajem Sarajevu vraćamo olimpijski duh i njegujemo tradiciju atletike u našem gradu.

Polumaraton Sarajevo je uključen u ovogodišnji kalendar Međunarodne atletske federacije, i bit će bodovan kao i postignuća na svim trkama državnog i međunarodnog karaktera.

Polumaraton će se sastojati od dva dijela, sportskog i promotivnog, u kojima će, osim profesionalnih maratonaca i sportista željnih natjecanja, moći učestvovati i svi građani koji to žele, bez obzira na starost, spol, invaliditet ili bilo koju sličnu kategoriju.

Početna pozicija polumaratona biće u Istočnom Sarajevu, ispred Tržnog centra Tom, a ciljna u Sarajevu, na platou ispred Olimpijskog centra Zetra.

Promotivna ruta obuhvatit će šetnju od platoa Skenderije do Zetre, gdje će učesnici šetnje i organizatori zajednički dočekati trkače i proglasiti pobjednike polumaratona.

Organizacija ovog maratona poklapa se sa obilježavanjem stote godišnjice atletike u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.