BiH
0

U selu kod Srebrenice odstrijeljen desetogodišnji vuk

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U rejonu srebreničkog sela Podravanje lovac Predrag Barjaktarević danas je odstrijelio desetogodišnjeg vuka teškog 60 kilograma.

"Bio sam na čeki i iznenadio sam se kada sam ugledao da dva vuka gone srnu. Jednog sam odstrijelio, a drugi - veći je pobjegao i srna se spasila", priča Barjaktarević.

Osim njega, u grupi koja je odstrijelila ovog predatora, bili su još i lovci Slavko Janjuš, Gojko Nikolić i Radmilo Aleksić, članovi Lovačkog društva "Javor" iz Srebrenice.

Oni su i prije dvije godine na istoj lokaciji odstrijelili nešto manjeg vuka, a tada su dva su pobjegla.

"Pretpostavljamo da se radi o vukovima koji su pobjegli prije dvije godine i od tročlane grupe ostao je još jedan", priča iskusni lovac Barjaktarević.

Barjaktarević je i prije dvije godine imao lovačku sreću i precizno oko i odstrijelio vuka.

Lovci kažu da se prema dlaci, velični i zubima, procjenjuju da se riječ o vuku starom desetak godina.

Na području Podravanja vukovi posljednjih nekoliko godina pričinjavaju ogromne štete stočarima.

Poklali su nekoliko stada ovaca, više konja, krava i pasa, a pričinili su slične štete i u susjednim selima u milićkoj opštini.

"Prema veličini, debljini i težini odstrijeljenog vuka vidi se da nije oskudijevao hranom", ocjenjuju lovci.

Oni će odstrijeljenog vuka danas pokazati mještanima Podravanja, gdje će se održati tradicionalni seoski vašar. Lovci očekuju da će ih mještani darivati.

"Bolje je dati 'vučarima' nego vukovima - 'vučari' uzmu koliko daš, a vukovi koliko hoće", stara je poslovica koja je dobro poznata svima koji se u ovom kraju bave stočarstvom", kaže Marko Simić kome su tri navrata vukovi poklali oko 50 ovaca u prethodne tri godine.

Mještani ovog sela, zbog česte pojave vukova, strahuju za svoju stoku koja im je jedini izvor egzistencije.

vuk