BiH
0

U šatorima kod OHR-a se može naučiti najbolja lekcija o patriotizmu

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i sarajevski osnovci, u pratnji roditelja, posjetili su danas roditelje i učenike iz Konjević Polja koji više od mjesec dana traže svoja prava pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

Pomoćnica ministra obrazovanja i nauke FBiH Nadija Bandić izjavila je da je to ministarstvo od samih početaka ukazivalo da se u tom slučaju radi o najgrubljem kršenju ljudskih prava te da izgleda da ljudi još nisu shvatili da je borba roditelja iz Konjević Polja, borba svih u Bosni i Hercegovini za ostvarivanje prava na obrazovanje.

"Došla sam prvenstveno kao roditelj petnaestogodišnjeg djeteta koje će ovdje najbolje naučiti istinsku lekciju o patriotizmu. Moramo shvatiti da ovo pitanje mora biti riješeno na državnom nivou i da mora biti stvoren jedinstven obrazovni okvir", rekla je Bandić.

Istakla je da niko ne spominje da je okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju propisano ostvarivanje prava na obrazovanje svakom djetetu kao i da, u slučaju da se odredbe tog zakona krše, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, treba donijeti obavezujuće privremene mjere koje će biti na snazi dok nepravilnosti ne budu otklonjene.

"Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je sačinilo dokument kako ovo pitanje može biti riješeno, koji je bio namijenjen uklanjanju diskriminacije i segregacije u obrazovanju u podijeljenim školama u FBiH, a u kojem je precizirano da se mora ići na nastavne planove i programe u kojim se nalazi zajednička jezgra", pojasnila je Bandić.

Muhizin Omerović, jedan od roditelja učenika iz Konjević Polja, rekao je da se nada da bi naredne sedmice moglo doći do dogovora.

"Pozitivni signali ministra prosvjete RS-a Gorana Mutabdžije dali su nam nadu da će ovaj problem konačno biti riješen i da će se djeca vratiti u školske klupe, što je najveći prioritet u ovom momentu", kazao je Omerović.

Naglasio je da roditelji i učenici iz Konjević-Polja neće napustiti kamp ispred zgrade OHR-a u Sarajevu dok ne budu imali pismenu garanciju da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Učenici bošnjačke nacionalnosti od 2. septembra ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.