BiH
0

U Sasama kod Srebrenice potvrđeno postojanje rimske kolonije

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Tokom uređenja vodovoda u naselju Gradina, u Mjesnoj zajednici Sase kod Srebrenice, pronađena su dva objekta koja potječu iz rimskog doba.

Arheolog Mirko Babić izjavio je da su ti predmeti otkriveni na periferiji rimske kolonije, što ponovo vraća pažnju naučne javnosti na postojanje Domavije, naveo je magistar Babić, direktor Muzeja "Semberija" u Bijeljini.

Ovaj nalaz uklapa se u ranije potvrđeno postojanje rimske kolonije Domavija, što je najznačajniji lokalitet u naučnom smislu, jer je rang kolonije najveći koji jedan grad u rimskoj imperiji može imati.

"Posljednja iskopavanja na području Sasa rađena su 1960. Vjerovalo se da su eksploatacijom rude iz Rudnika olova i cinka, uništeni posljednji ostaci ove rimske kolonije.

Općina Srebrenica jedina je, uz Banju Luku, koja ima dva muzeja, a sva je prilika da će nakon pronalazaka kolonije Domavija u Sasama i nastavka radova, ova općina dobiti i treći muzejski kompleks", zaključio je Babić.

Domavija se nalazila na mjestu današnjeg sela Gradina kod Sasa. Na tom lokalitetu egzistiralo je rimsko rudarsko naselje i metalurški centar. Domavija je bila jedan od najvažnijih rudarskih centara na Balkanu.

Ona je u to vrijeme imala status vicusa (manje naselje). Početkom trećeg vijeka Domavija je dobila status municipiuma, odnosno grada, a sredinom tog stoljeća dobila je viši rang samoupravnosti, te postaje kolonija. U trećem stoljeću nove ere Domavija postaje administrativno-upravni rudarski centar za rimske provincije Dalmaciju i Panoniju. U to vrijeme ona je bila najveće gradsko naselje na području Bosne i Hercegovine.

Vesna Kočević, direktorica Narodne biblioteke, koja je uključena u projekt praćenja arheoloških istraživanja, naglasila je da će se, uz pomoć Općine Srebrenica pokušati nastaviti s radom na otkrivanju i zaštiti arheološkog nalazišta u Sasama.