BiH
2

U Sarajevu završen seminar "Različiti, a isti"

FENA
Mulitikulturalnost u BiH bila je tema trodnevnog seminara "Različiti, a isti“, koji je u nedjelju završen u Sarajevu s ciljem razbijanja predrasuda između mladih različitih nacionalnosti i njihovo zbližavanje.

"Seminar je uz podršku Ambasade SAD-a u BiH održan u okviru projekta "Dugoročni kurs o interetničkoj saradnji i toleranciji“, koji je uspješno organizirao Omladinski klub "Pod istim suncem“ iz Jablanice", izjavila je za agenciju Fena koordinatorica projekta Slema Čelik.

"Zbližavanje ukupno 14 učesnika seminara dokaz su da su naša očekivanja zadovoljena, odnosno da su mladi iz različitih gradova BiH ukazali na probleme u smislu nacionalne netrpeljivosti ukoliko postoji u njihovoj zajednici. Iz razgovora očito je bilo da mladi uzrasta od 15 do 18 godina gledaju na nacionalnu različitost s pozitivne strane kao bogatstva jedne zemlje", kaže Čelik.

Jedan od učesnika seminara bio je Radenko Banović iz Prijedora koji je na osnovu mišljenja i stavova iskazanih tokom radionica na seminaru, zaključio da je u BiH nacionalna netrpeljivost najviše izražena u Mostaru.

"Taj problem stvaraju pojedinci u gradu na Neretvi, dok se većina građana trudi suzbiti tu netrpeljivost", dodao je Banović.