Caritas Biskupske konferencije
0

U Sarajevu započinje "Škola socijalnih zanimanja"

Sarajevo-x.com
Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u godini borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti pokreće projekat „Škola socijalnih zanimanja u Bosni i Hercegovini“ koja bi nadograđivanjem novih na postojeća znanja, doprinijela povećanju zaposlenosti, mobilnosti i socijalne uključenosti u cilju poticanja cjeloživotnog učenja.

Potreba za socijalnim uslugama kao i za obučenim i kvalificiranim kadrom, u Bosni i Hercegovini, svakodnevno raste. Posebno se to očituje kod njege starih, pomoći obiteljima i njezi osoba s posebnim potrebama. Osim zdravstvene, njima je neophodna i kvalitetna psihosocijalna podrška koju kroz programe socijalnog menadžmenta dizajniraju i provode stručno osposobljeni kadrovi s ciljem podizanja kvaliteta života osoba u potrebi i njihovim porodicama, saopćeno je iz Caritasa.

Humanističko – društveni fakulteti školuju visokoprofilirani kadar koji po završetku svog studija uglavnom gradi karijeru unutar postojećih profesionalnih institucija ili se odlučuju za uže stručno djelovanje u području nevladinog sektora.

Stoga je Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeo projekat osnivanja škole za socijalna zanimanja početkom 2010.godine u saradnji sa Merhametom, La Benevolencijom, Dobrotvorom 1917, i nadležnim ministarstvima uz finansijsku podršku Caritasa Austrije I Austrijske Agencije za razvoj.

Projekat će predstaviti javnosti na inicijalnoj konferenciji koja će se održat 23.februara, 2010.g. u skupštinskoj sali zgrade Vlade Kantona.