BiH
0

U Sarajevu visina snježnog pokrivača 19 cm

Sarajevo-X
Prema izvještaju Federalnog Meteorološkog Zavoda jutros je u Sarajevu visina snježnog pokrivača iznosila 19 cm, na Bjelašnici 36 cm i Ivan Sedlu 30 cm.

Jutros je u našoj zemlji preovladalo oblačno i nestabilno vrijeme, sa kišom u Hercegovini i sjeverozapadnim područima, dok u Bosni pada snijeg. Količina padavina u proteklih 24 sata kretala se od 70 litara koliko je izmjereno u Neumu, 51 litar u Stocu, 48 litara u Mostaru, 46 litara u Trebinju, 42 litra u Sarajevu, 40 litara u Bugojnu, 37 litara u u Sanskom Mostu i Ivan Sedlu, 33 litra u Livnu, 32 litra u Gradačcu, 29 litara u Zenici, 28 litara u Jajcu, 22 litra na Bjelašnici, 20 u Bihaću,16 u Banjaluci itd.

Visina snježnog pokrivača kretala se od 36 cm koliko je izmjereno na Bjelašnici, 30 cm na Ivan Sedlu, 22 cm na Sokocu, 20 cm na Kupresu, 19 cm u Sarajevu,13 cm u Goraždu, 7 cm u Bugojnu, 5 cm u Jajcu, 4 cm u Tuzli, 1 cm u Zenici i Livnu itd.

Temperatura zraka u 7 sati: Bjalašnica -5 stupnjeva, Kupres -3, Ivan Sedlo i Travnik -2, Sokolac -1, Sarajevo, Tuzla, Bugojno, Livno, Gradačac i Goražde 0, Zenica i Jajce 1, Bihać i Banjaluka 2, Sanski Most 3, Mostar 5, Neum 7, Trebinje 10, Stolac 11 stupnjeva.

Atmosferski pritisak je 5 milibara niži od normalnog i sporo raste.

Danas će u našoj zemlji biti oblačno i nestabilno vrijeme. U Hercegovini će padati kiša, a bit će i pljuskova praćenih grmljavinom. U Bosni će preovladavati snježne padavine, koje će biti posebno intenzivne u višim područjima. U sjevernoj Bosni, pored snijega, moguća je i mjestimična kiša u prvoj polovini dana. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočnjak, a u Hercegovini bura.

Temperatura se tokom dana neće bitnije mijenjati i kretat će se od -3 do 3 stupnja u Bosni, a 4 do 9 stupnjeva u Hercegovini. U Sarajevu oblačno i veoma hladno sa snijegom. Temperatura u gradu bez bitnijih promjena tokom dana, uglavnom između -1 i -2 stepeni.