BiH
0

U Sarajevu uskoro fakultet međunarodnih finansija i bankarstva

FENA
Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas odluku o postojanju javnog interesa za osnivanje fakulteta međunarodnih finansija i bankarstva u Sarajevu. Riječ je o privatnom fakultetu čiji je osnivač Američki univerzitet iz Tuzle.

"Oni su još u februaru 2007. podnijeli zahtjev za osnivanje ovog svog fakulteta. Njihov prvi elaborat nije bio usklađen sa zakonskim propisima, ali je početkom ove godine dobio svoju zakonsku formu", kazao je kantonalni ministar obrazovanja i nauke Safet Kešo na pres-konferenciji održanoj nakon sjendice Vlade KS-a.

Nakon toga slijedi formiranje komisije koja će provjeriti sve zakonom propisane uvjete. Tada će osnivač moći dobiti suglasnost, tj. konačan akt koji će mu dozvoliti da krene s radom. Kešo je kazao da je prema elaboratu najavljen upis 66 studenata.

Lokacija budućeg fakuletat je u zgradi UNITIC-a u Sarajevu. Tu je zakupljen prostor od 600 metara kvadratnih. Riječ je o pravu na korištenje amfiteatra i svih drugih tehničkih kapaciteta. Predviđena su i predavanja putem linka, jer osnivač ima potpisan sporazum sa SANY univerzitetom iz SAD-a i radi po programu koji je skoro identitačn programu po kojem radi SANY univerzitet, konglomerat sa skoro 400 hiljada studenata 28 hiljada uposlenih.

"Oni imaju sporazum sa SANY univerzitetom, pa će neki profesori dolaziti iz SAD-a ovdje i držati predavanja, a dio predavanja će studenti u Sarajevu pratiti putem linka”, naglasio je ministar Kešo.

Predavanja će biti na engleskom jeziku.

“Mi tražimo da oni, u sklopu onoga što moraju zadovoljiti kao zakonsku normu, osiguraju kvalitetno izvođenje nastave za studente koji će plaćati upis, u iznosu 5.000 eura, i da studenti budu sigurni da će, kada upišu prvu godinu, moći studirati ne samo jednu godinu nego da će studirati kompletan ciklus", kazao je Kešo.