BiH
0

U Sarajevu u srijedu počinje prvi simpozij genetičara u BiH

FENA
U Sarajevu će u srijedu početi prvi dvodnevni simpozij genetičara u Bosni i Hercegovini, koji organizira Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, kao jedina institucija ovog tipa u BiH.

Za učešće u radu ovog naučnog skupa prijavljeno je oko 100 učesnika, među kojima su dva akademika, 33 doktora nauka i 16 magistara nauka.

Riječ je o domaćim i međunarodnim naučnicima koji djeluju na značajnim univerzitetskim i naučnim centrima u SAD-u, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Hrvatskoj te na teritoriji cijele BiH.

Sekretarka Organizacionog odbora simpozija Anja Haverić potvrdila je Feni da će na simpoziju biti prezentirano 11 plenarnih predavanja, 37 usmenih saopćenja i 31 poster prezentacija, a u okviru četiriju cjelina pripadajuće naučne specijalnosti - Opća genetika, Genetika u biomedicini, Genetika u biotehnici i Genetika u forenzici.

Simpozij ima za cilj okupljanje, upoznavanje i povezivanje bh. genetičara u zemlji i inozemstvu, što je, uz razmjenu znanja i iskustava, jedan od osnovnih preduvjeta za udruženi pristup nacionalnim, regionalnim i međunarodnim grantovima za podršku naučnoistraživačkim projektima.

Po završetku naučno-stručnog dijela skupa bit će održana svečana osnivačka skupština Društva genetičara u BiH, te okrugli sto "Kadrovski i tehnološki kapaciteti i perspektive genetike u BiH".

Skup će početi u 9 sati u hotelu "Evropa", a njegovo je održavanje finansijski pomoglo Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja.