BiH
0

U Sarajevu u prva tri mjeseca ove godine boravili turisti iz 104 države svijeta

FENA
Norvežani česti gosti u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Norvežani česti gosti u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
U prva tri mjeseca 2013. godine Kanton Sarajevo posjetilo je 42.523 turista. To je povećanje od 17,7 posto u odnosu na isti period prošle godine - kazala je Feni glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

Ostvareno je 85.101 noćenje i to je povećanje od 15,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče stranih turista, u najvećem broju su bili turisti iz Hrvatske 31,9 posto, zatim iz Turske 10,4 posto, Srbije 8,4 posto, Slovenije 6,2 posto i Austrije 3,7 posto. Slijede turisti iz Njemačke, Crne Gore, Italije, SAD-a i Švedske.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, Turske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije, SAD-a, Kuvajta i Crne Gore.

"Prosječno zadržavanje u prva tri mjeseca ove godine je dvije noći, s tim što strani turisti ostaju 2,2 noći, a domaći 1,8 noćenja", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Za tri mjeseca 2013. godine u Sarajevu su boravili turisti iz 104 države svijeta.

Hadžiefendić-Mešić navodi da 93 posto turista odsjedaju u hotelima, a samo sedam posto u ostalom smještaju.

Prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta u Kantonu Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine je 28 posto s aspekta popunjenosti soba, odnosno 13,1 posto s aspekta popunjenosti kreveta.

"Ovo je fantastična najava ljetne sezone koja je prošle godine počela u maju, a ove godine možda i ranije", kazala je Hadžiefendić-Mešić.