BiH
0

U Sarajevu svečano otvoren treći Kongres radiologa BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Treći kongres radiologa BiH s međunarodnim učešćem, koji se održava u Sarajevu pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i Akademije nauka i umjetnosti BiH, večeras je svečano otvoren.

Kongres je zvanično otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, zaželivši učesnicima Kongresa uspješan rad, a gostima i ugodan boravak u Sarajevu.

Komšić je istaknuo da BiH jeste mala, ali veličina države nije garancija za uspjeh ili neuspjeh.

„Zaista mislim da imamo ono, možda i najvažnije, a to su izuzetno kvalitetni ljudski resursi. Samo zajedničkim naporima možemo graditi BiH kao naprednu znanstvenu sredinu i zato nam cilj mora biti zajednički“, kazao je Komšić.

Ono što je od velike važnosti, istaknuo je on, moramo motivirati mlade ljude da žele, da hoće i da ostanu u BiH.

Predsjednica Udruženja radiologa BiH i predsjednica Organizacionog odbora Kongresa prof.dr. Lidija Lincender je kazala kakao je značaj održavanja Kongersa u razmjeni znanja i iskustva, te praćenje današnjih trendova u radiologiji.

On ja podsjetila prisutne da je razvoj radiologije u BiH počeo davne 1899. godine u doba Austrougarske monarhije. Prvi kongres radiologa BiH je bio organiziran 1999. godine u Sarajevu.

„Tom prilikom smo obilježili i 100 godina radiologije u Sarajevu“, kazala je prof.dr. Lincender napomenuvši da je Drugi kongres radiologa BiH organiziran u Tuzli 2003. godine.

Na večerašnjem otvaranju Kongresa, Udruženje radiologa BiH dodijelilo je titulu počasnog člana Udruženja: Holger Pettersonu, Nicholasu Gurtsoyannisu, Raineru Rienmulleru, Stipanu Jankoviću, Josipu Maškoviću, Hansu Klingerstjernau te Faruku Dalagiji.

Predviđa se da će biti oko 200 aktivnih učesnika Kongresa, a pošto je Kongres s međunarodnim učešćem, bit će veliki broj gostiju iz Evrope, pa čak i iz Amerike.