BiH
0

U Sarajevu svečano obilježena Nova hidžretska godina, sutra centralna svečanost

Piše: S. H.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Večeras je povodom Nove 1437. hidžretske godine u Kuvajtskoj džamiji na Čengić-Vili u Sarajevu organizirana akademija pod nazivom "Putevima Hidžre".

Sa zalaskom sunca večeras je nastupila Nova 1437. hidžretska godina. U okviru svečanog programa u Kuvajtskoj džamiji održana su prigodna predavanja uz nastup hora Medžlisa IZ-e, a nakon čega je ispred džamije upriličen vatromet.

Centralna svečanost povodom Nove hidžretske godine održat će se sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon podne namaza. Program će izvesti hor Gazi Husrev-begove medrese, a prigodno predavanje će održati prof. Mustafa-ef. Spahić. Centraloj svečanosti će prisustvovati i vrhovni poglavar IZ u BiH reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Prvi muharrem je prvi dan Hidžretske godine. Riječ "hidžretun" u arapskom jeziku znači seobu, a hidžretun-nebijji označava seobu Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu 622.g. po Isa a.s.

Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama. Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju Hidžre.