BiH
0

U Sarajevu sutra manifestacija "Transaraj 2011"

FENA
Udruženje Giro di Sarajevo, u saradnji s Međunarodnim centrom za mir Sarajevo, sutra organizira poseban biciklistički događaj na ulicama Sarajeva povodom 20. godišnjice obilježavanja Evropskog karavana za mir.

Tako će ponovo biti pokrenut karavan sastavljen od građana pješaka i biciklista koji će obići najznačajnije kulturne i vjerske objekte u užem centru grada, te obaviti rekreativnu biciklističku vožnju od Kozije ćuprije do Vilsonovog šetališta.

Specifičnost samog događaja je formiranje zatvorenog kruga od svih učesnika, pa i biciklista na potezu: Vijećnica - Begova džamija - Katedrala - Saborna crkva - Umjetnička galerija BiH - Vijećnica.

Formiranje ovog kruga će se desiti hronološki, odnosno po dolasku ispred Vijećnica, svakih 10-tak metara jedan biciklista će stati i ostati na svojoj poziciji, dok posljednji u koloni ne stigne ponovo do Vijećnice.

Nakon toga, također hronološki, prvi koji se zaustavio, kreće i njega slijede svi ostali na koje nailazi, sve dok svi ponovo ne stignu do Vijećnice. Kolona tada nastavlja svoj put ka Vilsonovom šetalištu.

Svi biciklisti grada Sarajeva i gosti iz drugih gradova BiH su dobrodošli, jedini uslov je ispravan bicikl te da imaju više od 12 godina, saopćeno je iz Udruženja Giro di Sarajevo.