BiH
41

U Sarajevu simbolično inaugurisana ulica Istanbula

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevska ulica Sime Milutinovića danas je simbolično preimenovana u ulicu Istanbula, a svečanoj ceremoniji preimenovanja ulice, koja će naziv najmnogoljudnijeg turskog grada nositi do septembra ove godine, prisustvovali su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz

Inauguracijom je i zvanično najavljen Drugi svjetski forum urbanizma u Sarajevu koji će se održati tokom treće sedmice mjeseca septembra 2014. godine. Nakon velikog uspjeha Prvog svjetskog foruma u 2012. godini, koji je za temu imao projekte "Velikog Pariza" donijeta je odluka da se drugi Forum organizuje pod nazivom "Sarajevo dočekuje Istanbul".

Obzirom na značajne višestoljetne veze Sarajeva i Istanbula, te veze Bosne i Hercegovine, Francuske i Turske, grad Istanbul se nametnuo kao prirodan izbor za temu Foruma koji teži da postane ključna tačka svjetskog urbanizma i da na svojevrsni način za svjetske urbaniste postane događaj kakav je "Davos" za svjetske ekonomiste.

Turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz je, novinarima nakon svečanosti inauguracije, izrazio radost izborom Istanbula temu ovogodišnjeg foruma.

"Iako se veličine Sarajeva i Istanbula ne trebaju porediti, ali u urbanističkom i arhitektonskom smislu su dva grada koji nisu tako različiti. To su i gradovi koji se mogu dopunjavati i pomagati jedan drugog. Turski turisti kada se vrate u svoju domovinu uvijek su sretni, jer vide da je očuvan veliki broj spomenika u ovom gradu."

On je rekao da će biti dragocjeno sve ono što se bude moglo čuti tokom ovogodišnjeg foruma.

Grad Istanbul je, podsjetio je Yildiz, animirao sve gradove iz regije Mediterana u smislu da svaka općine nađe jednog partnera u BiH kako bi se što dinamičnije sanirale štete uzrokovane nedavnim poplavama u BiH.

Podsjetio je da je danas njegov posljednji dan na dužnosti ambasadora te se zahvalio svim zvaničnicima i građanima BiH.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je naglasio značaj da je "Istanbul ove godine u Sarajevu, da će sa svojom izložbom doći ovdje i predstaviti svoj grad. Ova dva grada se ne mogu porediti po svojoj veličini, ali se mogu porediti po svojoj arhitekturi, po tradiciji i kulturi, jer znamo da i u Istanbulu postoje dijelovi grada kojima su dijelovi našeg Sarajeva jako slični, dijelovi grada koji imaju različitu kulturu i arhitekturu".

Podsjećajući da i u Istanbulu postoje dijelovi grada čija se zapadnoevropska arhitektura dodiruje s orijentalnom arhitekturom, Komšić je kazao da je "ova naša suradnja, suradnja dva grada pobratima, i ona će se nastaviti, kao i suradnja naše dvije države".

Manifestacija je, kako je rekao, "dokaz našeg prijateljstva, dokaz pomoći Turske Bosni i Hercegovini i još jedan dokaz bratskih odnosa između dva grada", javlja Anadolu Agency (AA).