BiH
0

U Sarajevu seminar o uslovima pristupanja EU

FENA
Istraživanje izvora uvjeta koje Evropska unija postavlja u procesu proširenja, cilj je seminara koji su danas u Sarajevu organizirali Direkcija za evropske integracije BiH i Projekt tehničke pomoći EU državnim institucijama.

Na ovom skupu pod nazivom "Uvjeti pristupanja EU", državni službenici, akademska zajednica i predstavnici nevladinih organizacija razgovaraju o politici uvjetovanja EU i njenim rezultatima.

Direktor Direkcije za evropske integracija BiH Osman Topčagić kazao je da se politika uvjetovanja EU prvenstveno vezana za proces proširenja primjenjuje na sve zemlje koje su u procesu evropskih integracija.

Efikasno ispunjavanje postavljenih uvjeta na tom putu, kako je naveo Topčagić, pomoći će svakoj zemlji da ovaj proces pridruživanja evropskim institucijama bude brži.

Ilustrirao je primjerom BiH koja je vrlo efikasno okončala tehničke pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, ali zbog neispunjavanja političkog uvjeta - reforme policije, još nije u mogućnosti ovaj sporazum i parafirati.

Osim prelaska iz jedne u drugu fazu procesa pridruživanja, uvjeti koje postavlja EU bitni su i zbog njene finansijske pomoći za sve zemlje koje ovu pomoć koriste.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas rekao je da zemlje zapadnog Balkana, uključujući BiH, moraju proći proces ispunjavanja potrebnih uvjeta za približavanje EU.

On je naglasio da BiH mora prevazići bolne rana iz prošlosti i krenuti prema EU na čijem putu je nužno ispunjavanje zadatih uvjeta radi transformacije duštva.

Kourkoulas je kazao da je u odnosima BiH i EU potrebno iznaći inovativan način na koji će se u našoj zemlji osjetiti privlačnost EU te prevazići postojeći problemi.

Učesnicima seminara obratit će se dr. Antoaneta Dimitrova s Leiden univerziteta, koja je o politici uvjetovanja EU uradila i akademski rad.

Osim Dimitrove, gost seminara je i državni kancelar iz Sekretarijata za evropske poslove Vlade Makedonije Malinka Ristevska- Jordanova.