"Bijela" hronika
0

U Sarajevu se više ne kradu tri auta dnevno, nego jedan

Piše: N. J.
Velika policijska akcija protiv automafije širom BiH, pod nazivom "Kamen", kao i akcija "Kum" koju su potom proveli pripadnici MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo, itekako se dobro osjete u glavnom gradu BiH.

Naime, sarajevski prosjek od 2-3 ukradena automobila dnevno, u posljednjih deset dana oboren je na jedan automobil dnevno, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u MUP-u Kantona Sarajevo.

"U posljednjih deset dana u Sarajevu je ukradeno deset automobila, i to ih je većina ukradena u dane vikenda", kažu u policiji.

Podsjetimo, akciju "Kamen" je prije desetak dana provelo Tužilaštvo BiH i u njoj je uhapšeno više od 30 kradljivaca automobila. Nekoliko stotina policajaca izvršilo je pretrese na više desetina lokacija, između ostalog u Sarajevu, Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Kiseljaku, Grudama. Među pretresenim lokacijama su bili i auto-otpadi.

Nakon te, uslijedila je akcija Specijalnog tužilaštva RS i Tužilaštva KS, koja je rezultirala hapšenjem osam kradljivaca automobila.

Obje su, kako se može vidjeti, imale itekakvog efekta.

Potkrijepit ćemo to dodatno statističkim pokazateljima. Naime, u decembru prošle godine u Sarajevu je ukradeno 78 automobila, dok je izvještaj za prvih devet mjeseci prošle godine pokazao da je u tom periodu ukradeno 669 vozila.