Američki fotograf u bh. prijestolnici
49

FOTO / U Sarajevu se ostaci Olimpijade prožimaju s ostacima rata

Klix.ba
S početkom Ljetnih olimpijskih igara u Londonu, internet stranica The Atlantic Cities posvetila je tekst glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji je 1984. godine bio domaćin Zimske olimpijade.
Foto: Jon Pack
Foto: Jon Pack
Kroz razgovor sa američkim fotografom Jonom Packom, koji se trenutno nalazi u Sarajevu gdje istražuje šta je danas ostalo od tog blistavog perioda, The Atlantic Cities piše da su ostaci Olimpijade itekako prisutni u Sarajevu te da se prožimaju sa ostacima ratnih dejstava.

Pack u Sarajevu prikuplja informacije za fotoknjigu o gradovima koji su ugostili Olimpijske igre kako bi vidio šta decenijama nakon najvećeg sportskog događaja u svijetu ostaje u gradovima domaćinima, i fizički i kulturološki.

Tekst počinje podsjećanjem na srebrenu medalju koju je na Olimpijadi u Sarajevu osvojio Jure Franko. To je bila prva olimpijska medalja koju su sportisti tadašnje Jugoslavije ikada osvojili na Zimskim olimpijskim igrama.

Foto: Jon Pack
Foto: Jon Pack
"Osam godine kasnije podij na kojem je Franko stajao postat će poprište strašnih događaja u kojem je stradalo hiljade stanovnika Sarajeva. Bob staza na Trebeviću je tokom rata devastirana. Njeni betonski zidovi služili su srpskoj vojsci kao rovovi", piše Atlantic Cities.

"Staza gleda na grad i u ratu je bila korištena kao svojevrsni topnički položaj. Ne znam kako su to uradili, ali su napravili rupe u betonu kako bi vidjeli grad. Na ovom mjestu su bili stacionirani srpski snajperi. Zaista je jezivo", kaže Pack. Još jedna planina, koja je 1984. godine bila borilište sportista iz cijelog svijeta, je Igman. Ovdje su se odigrali skijaški skokovi i nordijske trke tokom Olimpijade, a za vrijeme rata ju je UN koristio kao tampon zonu između zaraćenih strana.

Foto: Jon Pack
Foto: Jon Pack
"UN je postavio svoju bazu pored skakačke staze i još uvijek se vidi njihov znak na zgradi koja je potpuno devastirana. Obilazeći olimpijska borilišta oko Sarajeva primjetio sam jako puno upozorenja da su pojedina područja još uvijek minirana", ispričao je američki fotograf.

Pack kaže da Sarajlije s ponosom strancima pokazuju svoj grad. "Stanovništvo svakog gradu, koji je bio domaćin Olimpijade, je izuzetno ponosno na tu činjenicu. Sarajlije nisu izuzetak, međutim križanje olimpijskog i ratnog naslijeđa stvara pomiješana osjećanja", kaže Pack.

On je sa svojim kolegom, Garyjem Hustwitom, rediteljem dokumentarnih filmova do sada obišao Barcelonu, ​​Mexico City, Los Angeles, Lake Placid, Montreal, London i Atinu. Planiraju posjetiti još sedam gradova, a knjiga će izaći u martu sljedeće godine.