BiH
0

U Sarajevu se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

FENA
Vijeće ministara BiH i Jevrejska zajednica BiH i ove godine organizuju obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Odlukom Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen zloglasni koncentracioni logor Aušvic, proglašen je Danom sjećanja na žrtve holokausta.

Taj datum je prihvaćen i u našoj državi, Bosni i Hercegovini, te se već osmu godinu obilježava u zajedničkoj organizaciji Vijeća ministara BiH i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

Centralna komemoracija žrtvama holokausta bit će održana danas u zgradi Jevrejske opštine u Sarajevu.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Univerzitet u Sarajevu (UNSA) je za danas najavio tribinu u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, a bit će postavljena i izložba „Od Bosne do Auschwitza“ o zatočenicima koncentracionih logora i dokumenata o tome.

Također, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) će obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta mirovnom akcijom na Trgu fra Grge Martića, ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova.

"Cilj mirovne akcije jeste da pošaljemo poruku javnosti da je sjećanje na žrtve holokausta najmanje što možemo učiniti kako bi odali počast žrtvama stradanja i torture samo zato što su bili drugačiji", navode iz Koordinacionog odbora UDIK-a.