Lopovski trend
0

U Sarajevu se gorivo krade iz rezervoara

Piše: T. Sekulić
Krenete ujutro na posao i dok prilazite automobilu vidite da su vam vrata rezervoara otvorena, a iz njega izvučena i posljednja kap goriva. Još ako ste zaključali rezervoar, nevolja je veća, jer će on ujutro biti izbušen šrafcigerom. Upravo to je scenario s kojim se brojne Sarajlije susreću u posljednje vrijeme.

'Sitne' krađe poput krađa ratkapni, CD playera, obijanja brava, skidanje žmigavaca sa vozila, ili antena sve su češća pojava u Kantonu Sarajevu, no, osim toga sve češće se Sarajlije žale i na krađu pogonskog goriva iz vozila.

"U proteklom periodu ove godine na području Kantona Sarajevo priojavljeno je 31 krivično djelo krađe benzina ili nafte iz motornih vozila", kazao je za Sarajevo-x.com portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić ističući da je od navedenog broja izvršenih krivičnih djela sedam rasvjetljeno, te da su protiv izvršilaca poduzete zakonom predviđene mjere.

No, mnogo veći je broj takvih krivičnih djela s obzirom da veliki broj građana i ne prijavi policiji da im je preko noći izvučena i posljednja kap goriva iz automobila i ne samo to već i pričinjena materijalna šteta na vozilu s obzirom da kradljivci ne prezaju ni od toga da probuše rezervoar ukoliko on nije otključan.

Štete na rezervoarima su ponekad toliko velike da vlasnici vozila moraju mijenjati kompletan spremnik za gorivo.