BiH
0

U Sarajevu sastanak Davis - Dodik

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik danas će u Sarajevu razgovarati sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Terry Davisom. Sastanak Davis - Dodik održat će se u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prije tog sastanka generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis obratit će se poslanicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis koji boravi u službenoj posjeti BiH od 28. do 30 oktobra, susreo se sa najvišim zvaničnicima BiH.

On je razgovarao i sa visokim predstavnikom za BiH i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, te sa predstavnicima civilnog društva.

U fokusu tih razgovora bili su aktuelna politička situacija u BiH, Deklaracija koja je potpisana u vezi s reformom policije te pitanja koja se tiču ustavne reforme u BiH.

Tokom razgovora u Sarajevu Davis je istakao važnost potpune implementacije svih obaveza koje je BiH preuzela nakon prijema u Vijeće Evrope. Pozdravio je potpisivanje Deklaracije o reformi policije ali je naglasio da ono što je dogovoreno treba i provesti

Upozorio je kako je vrijeme da političari u Bosni i Hercegovini pređu s riječi na djela i da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ispunila obećanja data Vijeću Evrope, kao i očekivanja bh. građana.

  • To trebaju učiniti, ne zato što to želi Vijeće Evrope, nego zato što je to u interesu Bosne i Hercegovine, istaknuo je Davis.

Davis je kazao da bh. političari moraju početi da djeluju uime dobrobiti građana BiH i konačno se okrenuti ka stvarnim akcijama i aktivnostima koji će zajamčiti ljudska prava i demokratski razvoj BiH.

Pozvao je predstavnike vlasti u BiH da se angažiraju na punoj provedbi međunarodnih akata i preuzetih obaveza.