BiH
60

U Sarajevu sajam praksi i zapošljavanja "Career Days" 17. i 18. maja

FENA
Najveća međunarodna organizacija studenata AIESEC, koja djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, organizira 8. put jedan od svojih najznačajnijih projekata, pod nazivom "Career Days", koji se ove godine održava pod motom "CAREer NOW!".

Projekt predstavlja jedinstveni sajam praksi i zapošljavanja.

Projekt bit će realiziran 17. i 18. maja. Prvi dan projekta, 17. maj od 10.00 do 16.00 sati, rezerviran je za edukativne i promotivne radionice na Ekonomskom fakultetu, na kojima će kompanije i nevladine organizacije imati priliku da se predstave studentima.

Centralni događaj, odnosno sajam zapošljavanja i praksi, bit će održan 18. maja na Trgu oslobođenja - "Alija Izetbegović" od 11.00 do 16.00 sati, saopćio je Lokalni komitet Sarajevo, AIESEC BiH.

Prvi cilj projekta je pružanje prilike mladim, ambicioznim studentima da odu u inostranstvo, u jednu od 110 zemalja u kojima je prisutan AIESEC, da tamo steknu radno iskustvo, predstave BiH, i nauče o tamošnjoj tradiciji, kulturi i običajima.

Drugi cilj je omogućavanje mladima da pronađu stipendiju, praksu ili zaposlenje u nekoj od partnerskih kompanija, te omogućavanje tim kompanijama da dođu u direktan pristup mladim ljudima, potencijalnim stipendistima, volonterima ili budućoj radnoj snazi. Kompanije će također dobiti priliku da putem organizacije radionica sa studentima dobiju i povratnu informaciju o svom djelovanju na tržištu, te jasnu sliku o tome kako ih vide mladi ljudi. Kompanije će, pored baze podataka studenata, za vrijeme trajanja sajma, imati priliku da dobiju CV-eve zainteresiranih studenata te da na licu mjesta izvrše preselekciju.

Na događaju će biti prisutni i predstavnici ambasada zemalja u kojima studenti mogu naći aktuelnu praksu radi što boljeg informiranja.

A 14. maja na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu bit će upriličena i pres-konferencija povodom predstavljanja ovog projekta.