BiH
0

U Sarajevu regionalna konferencija "Saradnjom do integracije"

FENA
Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine, uz pomoć njemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ) i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke, danas i sutra u Sarajevu organizira regionalnu konferenciju “Saradnjom do integracije”.

Delegacije zemalja iz regije će prezentirati svoj napredak na putu ka evropskim integracijama kroz šest radionica. Radionice pokrivaju teme kao što su zakonske pripreme za uređenje unutrašnjeg tržišta, okoliš, suradnja u oblasti pravde i unutrašnjih poslova, pomoć i efikasno korištenje fondova pomoći Evropske unije, veterinarska i fitosanitarna sigurnost i jačanje odnosa unutar zajednice i razvoj civilnog društva.

Konferenciji će prisustvovati između ostalih i dr. Gordana Đurović, Ministrica za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Republike Crne Gore, Tamara Obradović-Mazal pomoćnica ministrice za vanjske odnose i evropske integracije Republike Hrvatske i dr. Tanja Mišćević, direktorica Kancelarije za pridružinje Evropskoj uniji Republike Srbije.

Konferenciju će otvoriti Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, šef Delegacije Evropske komisije u BiH Ambasador Michael Humphreys, direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić, Thomas Meyer, šef njemačkog GTZ projekta reforme privrednog prava i njemački ambasador u BiH Michael Georg Schmunk.