BiH
56

U Sarajevu Prvi internacionalni kongres studenata medicine - SaMED 2015

FENA
Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu organizator je Prvog internacionalnog kongresa studenata medicine - SaMED 2015, koji će biti održan od 29. januara do 1. februara u Sarajevu.

Registrirano je 235 studenata i mladih doktora iz 16 država svijeta sa 65 naučno-istraživačkih radova. Na kongresu će učestvovati studenti i mladi doktori medicine i stomatologije, te studenti farmacije.

Studentski kongres u Sarajevu ima za cilj da postane godišnje okupljanje studenata medicinskih nauka, iz Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja Evrope i svijeta.

Na taj način se studentima omogućava prezentacija njihovih naučno-istraživačkih radova, edukacija o aktuelnim medicinskim temama kroz predavanja i radionice, te razmjena znanja, iskustava i ideja.

Podršku Kongresu pružila je porodična banka CryoSave koja pohranjuje matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce.

"Studenti će imati priliku da se educiraju o matičnim ćelijama iz pupčane vrpce kao najkvalitetnijem izvoru matičnih ćelija i saznaju koje su prednosti čuvanja matičnih ćelija, kako se provodi proces analize, testiranja, obrade i čuvanja matičnih ćelija po najsuvremenijim standardima i najvažnije", istakli su iz CryoSave-a BiH.