BiH
0

U Sarajevu prva regionalna konferencija posvećena prevenciji raka dojke

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Prva regionalna konferencija posvećena zdravlju žena, prvenstveno prevenciji karcinoma dojke, bit će održana sutra u Sarajevu.

Povod za održavanje ovog dvodnevnog skupa je razmjena informacija o statusu oboljelih od karcinoma dojke u regionu i diskusija o načinima zajedničkog rada na jačanju razmjene informacija te pružanju veće podrške oboljelim ženama.

Otvaranju konferencije prisustvovat će predstavnici ministarstava zdravstva Republike Srpske i Federcije BiH, medicinski stručnjaci i lideri nevladinih organizacija iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Rusije, Mađarske i BiH te predstavnici dviju vodećih svjetskih organizacija koje se bave ovom problematikom,“American Jewish Joint Distribution Committee” i “Komen for the Cure” iz SAD-a.

Osim regionalne konferencije, za sutra je najavljena osnivačka skupština Senološkog društva Bosne i Hercegovine kao prvog takvog društva u zemlji.

Senološko društvo okuplja sve specijaliste koji su vezani za problematiku bolesti dojke. Članovi su: radiolozi, citolozi, patolozi, hirurzi, plastični hirurzi, fizijatri, ginekolozi, onkolozi, medicinari opće prakse i medicinski radnici drugih specijalnosti, saopćeno je.