BiH
0

U Sarajevu prva regionalna konferencija o poboljšanju prava LGBT osoba

FENA
Prva regionalna konferencija o temi “Poboljšanje stanja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba na zapadnom Balkanu”, čiji je fokus stanje ljudskih prava LGBT osoba u BiH i zemljama regiona održat će se u Sarajevu.

"Borba za prava marginaliziranih grupa, među koje spadaju i LGBT osobe, oduvijek je bila teška i spora, a pogotovo u sredinama kao što je naša, konzervativna. Međutim, BiH je na dobrom putu izgradnje zakonodavstva i mehanizama za zaštitu univerzalnih ljudskih prava", kazala je za Agenciju FENA Besima Borić, poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Izrazila je očekivanje da putem promjena Ustava BiH i Federacije BiH kao zabranjeni osnov diskriminacije budu unesena i pitanja zabrane diksriminacije po osnovu seksualne orijentacije.

"Parlamentarci u BiH imaju puno posla u smislu mehanizama za zaštitu ljudskih prava, a pogotovo u primjeni i implementaciji zakona. Pri tome je zadatak čitavog društva mijenjanje svijesti u odnosu na sve one grupe koje su manje popularne i koje se bore za svoja prava. Potreban je sistematičan rad za mijenjanje društvene svijesti ", istakla je Borić.

Smatra da veoma teško sazrijeva i politička i ukupna društvena svijest o potrebi da se smanji broj kršenja ljudskih prava.

Kao jedan od organizatora konferencije Saša Gavrić, izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra, istakao je za Fenu da su u ostvarivanju prava LGBT osoba u posljednje dvije godine vidljivi uspjesi u smislu saradnje s policijom, posebno Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i s Institucijom ombudsmena BiH.

Na današnjoj konferenciji predstavnici državnih organa za zaštitu ljudskih prava, organizacija civilnog društva iz regiona te institucija Evropske unije će razgovarati o dobrim praksama za zaštitu ljudskih porava LGBT osoba.

"Imat ćemo mogućnost čuti različita iskustva u nadi da će bh. institucije inspirisati, koje malo kasne u nekim oblastima kada su u pitanju LGBT prava. Želimo da institucije prava LGBT osoba tretiraju ne kao specijalno pravo već kao pravo građanki i građana BiH, koje imaju određene probleme jer su drugačije seksualne orijentacije ili drugačijeg rodnog identiteta", kazao je za Fenu Gavrić.

Sarajevski otvoreni centar i Fond otvoreno društvo BiH povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizatori su ove konferencije.