Planinarski savez BiH
0

U Sarajevu proslavljeno 80 godina bh. alpinizma

FENA
U organizaciji Planinarskog saveza BiH, večeras je u Sarajevu održana svečana akademija povodom proslave 80 godina alpinizma u BiH. Predsjednik Planinarskog saveza BiH Mirsad Huseinović govorio je o aktivnostima Saveza, razvoju alpinizma i uspjesima bh. alpinista.

Bh. alpinisti su proteklih 80 godina izveli mnoge uspone u stijenama Romanije, Treskavice, Vlašića, Maglića, Veleža, Prenja, Čvrsnice i druge na području bivše Jugoslavije.

U razvoju bh. aplinizma počasno mjesto pripada Romaniji, s obzirom da je prvi registrirani penjački smjer u BiH onaj koji su zacrtali Drago Šefer i Vojo Ilić u Djevojačkim stijenama na Romaniji u novembru 1929. godine.

Posebno mjesto zauzima i planina Prenj, na čijim je vrhovima stijena zabilježen niz uspona u zimskim uvjetima, a koji su bili prekretnica u daljem napretku bh. aplinizma.

Do danas su bh. alpinisti savladali i sve najviše i najznačajnije vrhove Apla, Kavkaza, Pamira, Tien Shana, Anda, Himalaja, Kilimanjara, Ararat, Damavand.

Posljednjih godina bh. alpinisti se penju i na tri vrha iznad visine od osam hiljada metara - Cho Oju, Mount Everest i Manaslu.

Na svečanosti povodom ovog jubileja istaknuto je kako planine treba da pohodimo i da cijenimo to što imamo. Druženja planinara svih vjera i naroda, naročito alpinista pokazuju koliko je jak kosmopolitski element među zaljubljenicima prirode, rečeno je.

Planinarski savez BiH je večeras dodijelio i niz priznanja pojedincima i organizacijama za postignute rezultate i doprinos u razvoju aplinizma.

Povelje za životno djelo dodijeljene su Petru Hilčišinu, Lali Mulalić Stajić, značke alpiniste Oskaru Prebaniću i Jagodi Salihbegović, te počasne značke alpiniste Zdenku Mariću, Petru Pećancu, Zdravku Raštegorcu i Dobrivoju Stanojeviću.

Dodijeljene su i zlatne, srebrne i bronzane značke, te povelje i zahvalnice.