BiH
24

U Sarajevu prikupljan novac za obnovu kuće "živa lomača" u Višegradu

Anadolija
U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu nakon džuma-namaza, redovne zajedničke molitve muslimana petkom, organizirana je sergija, prikupljanje novčanih sredstava za obnovu kuće Sumbule Zebe u Višegradu poznate kao "živa lomača Pionirske ulice kuća Adema Omeragića", gdje je 14. juna 1992. godine živo spaljeno više od 70 civila Bošnjaka.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Tokom hutbe, predavanja okupljenim vjernicima, pojašnjeno je da to stratište nedužnih civila treba da bude obnovljeno i sačuvano kao spomenik žrtvama.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Radnici komunalnog preduzeća iz Višegrada i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove Općine Višegrad predvođeni urbanističko-građevinskom inspektoricom Ljiljanom Čiković, uz najavljenu asistenciju policije, jučer su oko sedam sati izvršili uklanjanje riječi "genocid" sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na mezarju Stražište u tom gradu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Odluka o uklanjanju riječi "genocid" trebala je biti izvršena još 24. decembra 2013., ali su lokalne vlasti odustale od te namjere nakon što su predstavnici porodica žrtava i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili inspektorici i radnicima da uđu u mezarje Stražište u Višegradu, gdje se spomen-obilježje žrtvama nalazi.